Van egy cserkészcsapat Pécsett, a 673. számú Pius Cserkészcsapat. És ennek a csapatnak van egy autója. Ő Klári. Elmondom, mit érdemes róla tudni. Ő egy öreg /értsd: autókhoz képest/ 87-es gyártmányú, szovjetek által készített, katonai célra tervezett terepjáró. Ettől még nem érdekes annyira.

Az Klári ereje, hogy ízig-vérig egy szuperhősnő, olyan képességekkel bír, amiket nem tudunk egy másik autóval pótolni. Ő oldja meg számunkra a kitelepülést a nyári táborokba. Ő az, aki a gyerekek számára hordja a vizet, élelmet, ellátmányt. És Ő az, aki utolsó lóerejét is megfeszítve, gépolajat nem kímélve megy hegyen-völgyön, ha meg kell oldani egy krízist.


De nem lenne szép dolog csak fizikai tulajdonságai alapján megítélni valakit, úgyhogy elmondom a teljes igazságot. Elmondom, hogy nagyon szeretjük ezt az autót. A csapat meghatározó tagja. Mindenki örül neki, mindenki egy kicsit elmosolyodik, amikor meglátja. Része a csapatunk kultúrájának, ott volt már sok vezetői generációváltásnál, ott volt, amikor baj volt, ott volt, amikor nem csak a csapatnak, de az egész cserkészkerületnek kellett besegíteni. Számtalan gyereket nézett végig, aki kiscserkészként kezdte, és mostanra már vezető, segédtiszt, akár öregcserkész, szóval Ő fontos. Persze ezt még félrerakhatnánk, és azt mondhatnánk, hogy veszünk egy új gépet, de ennyi pénzből ilyen jó gépet nem tudnánk venni. Nehéz elhinni, hogy a több, mint 30 éves gép a jó, de ez az autó még megfelelően egyszerű technikát használ, ami az erdőben, távol a civilizációtól nem hátrány, és nem is drága. Ez nem egy egyszerű dobozos autó, hanem ízig-vérig terepjáró, és ráadásul elég jó tereptulajdonságokkal. Szintén nehéz elhinni még azt is, hogy restaurálni környezetbarátabb megoldás, mint venni egy újat. Nyilván sokat fogyaszt, és bevallom, a károsanyag kibocsátása is magasabb, mint egy mai autónak. De legyártani egy új autó, az a legmegterhelőbb a környezet számára. S azt se felejtsük el, hogy Klári nem napihasználatú jármű.

Tehát a következő a konklúzió, itt van Klári, fel kell újítani, szakértelem van, lelkesedés van, munkaerő van, csak az anyagi háttér, az anyagi háttér, az hiányzik még nekünk.

Tudnál segíteni?

© 2021 Klári, az UAZ | Minden jog fenntartva
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el